Logo

Online Shopping

Engels

Home

Contact info

Laptops &
Desktops

Online Shopping

 Laptop

Iemsabi.com is gecreëerd met de bedoeling om de IT-kennis van haar bezoekers te verhogen. In twee delen proberen we U bij te brengen waarop U moet letten bij het uitzoeken van een laptop.

Deel I belicht de belangrijkste componenten van een laptop.  

Deel II behelst het daadwerkelijk uitkiezen van een laptop.

Hoe kies ik een laptop

 

 

Bij het vergelijken van laptops wordt rekening gehouden met twee categorieën

Physical configuration betreft de op de laptop aanwezige onderdelen
Software configuration betreft Operating system en Applications

 

De configuratie van een laptop wordt vaak opgegeven in de vorm als in deze link 


Laptop 's physical configuration


Het Scherm
Afmeting

De afmeting bepaald grotendeels de grootte van de laptop en dat is vaak een bepalende factor voor kopers.
De meest voorkomende scherm afmetingen varieren van 10' tot 17'. Het zichtbare gedeelte van het scherm wordt gemeten van de rechter bovenhoek naar de linker onderhoek minus 1'.

De tablets, Ipads en Ipaqs zijn buiten deze discussie gelaten.
Ook belangrijk zijn de frequentie en de resolutie. Hoe hoger de resolutie hoe meer mogelijkheden voor
grafische werkers en mensen die hun werk via een beamer op het witte doek willen zien.

Het type
LCD (Liquid Cristal Display) scherm is een scherm opgebouwd via verticaal gestuurde horizontale lijnen. De backlit gebruikt fluorescent licht) Het beeld is slechts vanuit een stand perfect te zien. De LCD scherm is de beste keus voor administratief werk aangezien men moeilijk op het scherm kan zien als men pardoes achter je komt staan.

TFT of matrix scherm is een scherm opgebouwd uit transistors. Het beeld is scherp vanuit elke hoek en het is een goede keus voor grafisch werk en entertainment
LED schermen (Light Emitting Diodes) wordt ongeveer als de TFT matrix gestuurd. Waar de TFT transistors gebruikt, gebruikt de LED diodes. Het kan aan beeldcorrectie doen, gebruikt minder power en heeft ook een antiglare functionaliteit die voorkomt dat zonlicht een glans op het scherm plaatst. LED is de nieuwste vinding en op het moment de beste optie op de markt.

 

De processor
ProcessorSandyBridgDe processor is het brein van de computer. Het bepaald in grote mate de efficiency van de laptop. Bij processors gaat het merendeels om de frequentie, de cache en het algoritme waarmee de taken simultaan kunnen worden aangepakt. Er zijn 2 grote namen bij laptops, Intel en AMD. Intel heeft weliswaar het grootste deel van de markt in handen.
Intel

Intel Celeron en Pentium zijn de mindere processors en kunnen liefst vermeden worden.

Intel Core i3, i5 en i7 zijn de sterkere processors. Dit zijn processors die opgebouwd zijn uit meerdere geïntegreerde individuele processors; core genaamd. De i3 heeft maximaal 2 core's en is goedkoper maar ook zwakker dan de i5 die maximaal 4 core's heeft en op zijn beurt goedkoper en zwakker is dan de i7 met maximaal 6.

De Intel i3, i5 en i7 komen in twee fysieke pakketten (form factors). De Sandy Bridge LGA 1155 pakket is duurder maar ook sneller is dan de LGA 1156. Daarnaast heeft de Sandy Bridge een ingebouwde grafische kaart welke de 1156 niet heeft. De nieuwste power house is de LGA 1366 voor i7 processors. Het is erg duur.

De waarde van een processor wordt merendeels in frequentie en cache gemeten. De i7 Sandy Bridge heeft een frequentie van +/- 2.7 GHz en een cache van +/- 8 MB in vergelijking met de i3 van 1.4 GHz en een cache van 1MB.
AMD
AMD Sempron en Athlon II zijn de mindere processoren en kunnen het liefst vermeden worden. Momenteel zijn de  Phenom II bruikbaar. X2, X4, X6, X8 geeft aan hoeveel onafhankelijke processors geïntegreerd zijn in een processor. Ze zijn goedkoper dan maar in snelheid ook minder dan de Intel i3, i5, i7 processors
De Bulldog verscheen in juli vorig jaar op de markt. Het komt in X6 en X8 format en kan zich qua prestatie meten met de Sandy Bridge processors. De Bulldog loopt volgens AMD op 4GHz en is veel goedkoper dan de Sandy Bridge. Een extra voordeel van de AMD processors is dat ze kunnen worden vervangen door een upgrade als die uitkomt.

 

Memory
MemoryDDR3Met Memory is het eenvoudig. Hoe sneller, hoe beter en ook hoe meer hoe beter. 

Memory komt in steeds nieuwere vormen op de markt. De nieuwere typen zijn sneller. Momenteel zijn de DDR2 en DDR3 in de handel verkrijgbaar. DD3 is sneller dan DDR2.        In de tabel op deze link vind je de snelheden.
Belangrijker misschien dan het type is wel de hoeveelheid aanwezige memory.
Los van wat Microsoft bepaald heeft als de min hoeveelheid benodigde memory, vind ik persoonlijk dat
windows xp lekker loopt met minimaal 1GB memory
windows vista met minimaal 3 GB memory
windows 7 met minimaal 3 GB memory
windows 8 waarschijnlijk met minstens 3 GB memory
De microsoft office programma's lopen niet zo zwaar tenzij je met kolossale excel sheets of access databases werkt. Je zal dan een extra Gigabit nodig hebben.
Grafische programmas zoals Adobe CS 4 en hoger, 3D Studio Max, Microsoft Publisher, Autocad maar ook SPSS vragen ook 1 zoniet meerdere Gigabits extra memory.

Games vooral de geavanceerde games vragen tonnen aan memory en kunnen daarom liefst niet op Windows XP gerund worden. Windows XP werkt met maximaal 4GB memory waarvan een deel opgaat in de grafische kaart en het runnen van Windows. Memory wordt beschouwd in het DDR type en zijn frequentie.

Het type battery
Battery9CellLi-ionLi-ion of LIB (Lithium Ion) is de beste battery op de markt. Het is licht en kan een hogere lading dragen dan de oudere NiCAD en NiMH batterijen. De NiCAD batterijen hebben een extra fall-back dat ze hun capaciteit om op te laden verliezen als ze een tijd lang bij dezelfde spanning tot dezelfde spanning ge-recharged wordt. Je moet ze dan helemaal laten leeglopen en laten over chargen. De Li-ion komt in drie vormen; een 3 cell batterij die een laptop 1.5 uren kan aanhouden; een 6 cell LiOn batterij houdt onder normale omstandigheden de computer 2 tot 3 uren aan, en de 9 cell batterij die het 4 uren of langer vol kan houden. Li-ion gaat slecht om met hoge temperaturen en kan als nodig het liefst in een koude ruimte opgeslagen worden. De laptop batterij is in feite alleen nodig als je de laptop gebruikt zonder dat het aangesloten is op een outlet. De batterij kan anders gewoon opgeslagen blijven in een plastic zakje in de ijskast. Een batterij die op die manier gebruikt wordt houdt het langer uit, dan een die constant op de laptop zit. De batterij kan alleen verwijderd of bevestigd worden als de laptop absoluut uit is. Je kan anders de motherboard beschadigen.

Webcam, microfoon en speakers

WebCamAanwezigheid van webcam, microfoon en speakers. Skype en video chat via MSN en andere webapplicaties worden tegenwoordig veel gebruikt zowel voor werk als voor het onderhouden van persoonlijke sociale contacten. Hierbij zal de aanwezigheid van een webcam en interne speakers en microfoon heel veel uitmaken. De webcam zit meestal in het midden boven rand het scherm als een glimmend zwart cirkeltje. De kwaliteit van de webcam wordt deels bepaald door zijn resolutie.

Keyboard en touch pad
Keyboard en touchpad kunnen alleen op gevoel bepaald worden. Ze moeten goed aanvoelen voor de gebruiker.
De belangrijkste en meest voorkomende keyboard is de QWERTY welke een algemene indicatie geven van het arrangement van de keys nl QWERTY  Daarnaast verschillen keyboards per taalgebruik. Zo gebruikt Duitsland en Centraal Europa een aparte layout, ook Spanje heeft zijn eigen layout, als ook Frankrijk en Belgie. Uiteraard is het begrijpelijk dat Arabie, Japan, China e.d. totaal andere keyboards gebruiken. Als je niet perse een keyboard wil
met een spaanse configuratie (of chinese, arabische etc.) kan je het liefst kiezen voor QWERTY English US standard, aangezien die de defacto standaard is.

Voor zij die vaak cijfers moeten intypen is het handig om de cijfers niet boven langs een horizontale lijn te hebben maar bij elkaar in de rechter onderhoek.


Hard drive
HDSSDHard drive space. Hard discs komen tegenwoordig voor in SATA serial ATA 5400 - en 7200 rpm en de oudere langzamere IDE welke liefst vermeden kan worden. Muziek en Video files eisen de meeste ruimte. Je kan ervoor kiezen ze op DVD's of externe schijf op te slaan of om de schijf van de laptop te gebruiken. Je harde schijf zal tenminste 500 Gigabyte moeten zijn. Mobility Solide State Drive is de nieuwste versie op de markt. SSD heeft geen bewegende delen zoals de traditionele HDD en kan daarom tegen een schokje.

Optical drives

Zowel voor CD als voor DVD komen voor in R Read en RW Read and Write.
Het nummer geeft de snelheid aan waarmee het leest en schrijft. Snelheid is hier meestal de bepalende factor.
LockLaptopFingerPrintReader
Security
key lock is een kabelslot waarmee je jouw laptop aan een post of tafel kan vergrendelen
finger print reader is een inlog device welke inloggen via je vingerafdruk mogelijk maakt.
anti theft webcam support is eigenlijk software die met de webcam een foto maakt van de dief en het e-mailt

 

Wireless receiver

Wireless receivers komen tegenwoordig als a\g\n of b\g\n. Dit betekend dat ze alle wireless standaarden ondersteunen. Wireless n is de nieuwste standaard. Het kan de router vanaf een grotere afstand bereiken en kan data sneller verwerken. Wireless g was tot 2010 nog de defacto standaard en vele routers zoals die welke Telesur verkoopt werken met wireless g. Om optimaal te genieten van de wireless n standaard zal je een wireless n router moeten kopen en die aansluiten op jouw normale telesur aansluiting. Lukt het niet zelf dan kunt u assistentie van ons krijgen. Vraag via deze link assistentie bij aankoop en installatie van een wireless router of bereik onze address op de home page

 

 

Verkoop Condities

 

Onderstaand de condities waarin laptops verkocht worden en wat ze betekenen


New

New

Order cancelled,
never shipped, or
factory-direct excess


Redistributed

Redistributed

Previously shipped and returned, but never opened or used

Refurbished

Refurbished

Opened, possibly used, tested to pass original specifications

 
Scratch & Dent

Scratch & Dent

Refurbished, cosmetic blemishes, no impact to operability

 

Software configuratie


Software kan opgesplitst worden in je Operating System en Applicaties
De operating system dient als basis om applicaties te runnen.

Microsoft Windows

WinXPbeheerst ongeveer 90% van de huidige Operating Systems markt. Het komt voor in zowel Client als Server versies
Voor laptops worden Client versies gebruikt. Op dit moment zijn drie versies wijd in gebruik namelijk; Windows XP Service Pack3; Windows Vista en Windows 7. Experimenteel op de markt is Windows 8 waarvan een trial versie te downloaden is via deze link.
De Client versions kunnen worden opgesplitst in een Home versie, een Professional versie en een Ultimate versie.

De home version heeft alles dat we normaliter nodig hebben maar niet de mogelijkheid om aangesloten te worden op een Domein. (Een Domein is een centraal gestuurd netwerk welke vaak in bedrijven en organisaties wordt toegepast).
De professional version heeft alle functies van de home versie en het kan op een Domein worden aangesloten.
De Ultimate versie heeft alle functies van de Home en Professional versies en nog enkele extraatjes.
De trial versie is gratis en kan ook vanaf deze link gedownload worden. Voor de prijzen van windows kan je deze tabel gebruiken indien je besluit het apart te kopen.
Windows7
Windows heeft behalve de basis applicaties ook een reeks applicaties die te vinden zijn in zijn accessoires folder bv WordPad die text en rekenbladen opent en bewerkt (een vereenvoudigde Ms Word en Ms Excel files)
Win8. Windows Media Player voor het afspelen van muziek en video files. Daarnaast kan je gratis Windows Live Essentials downloaden van het internet. Windows Live Essentials is een suite van applicaties die je op het internet kunt gebruiken.
bv Live Mail voor het verzenden en ontvangen van mail (een vereenvoudigde Ms Outlook ), Live Messenger een social network programma en Windows Defender (beperkte antivirus). Er zijn Ook kunnen applets gedownload worden vanaf het internet.

Alle drie windows versions komen in een 32 bit (X84) en 64 bit (X64) uitvoering. Alhoewel de 64 bit uitvoering sneller is heeft het compatibiliteits problemen waardoor sommige printers, devices en software kunnen niet worden geinstalleerd. Dit euvel maakt de X64 een minder aantrekkelijke keus.

Er zijn ook Trial versions die na een periode van 120 dagen verlopen. Je moet dan een licentie kopen om het te door te blijven gebruiken.  
Momenteel wordt een test versie van Windows 8 consumer preview aangeboden aan geïnteresseerden.


Microsoft Office Suite

is een bundel applicaties die jouw persoonlijke en ook professionele Office2010werkzaamheden ondersteunen.
Ms Word en Ms Excel komen in de Starter suite en andere versies van de Office suite voor.
De starter suite kost ongeveer ... als je het apart aanschaft.
Ms Powerpoint, Ms Access, Ms Publisher, Ms Project, Ms Infopad en Ms Vision komen in speciale suites of kunnen apart gekocht worden. Momenteel zijn de Office 2003, Office 2007 en Office 2010 nog in de omloop. Als je nu een office versie wilt bestellen zijn de Office 2007 en 2010 de beste keus aangezien documenten gemaakt in Office 2007 en 2010 niet automatisch gebruikt kunnen worden door Office 2003. Klik hier voor het vergelijken en eventueel bestellen van de  Office Suite.

Er is een trial version van Microsoft Office 2010  die gedownload kan worden via deze link en een tijdje gebruikt mag worden. Als de trial periode verstreken is moet je er online voor betalen of bij de lokale dealer.

Adobe Reader
Adobe Reader

Adobe Reader is nodig voor het lezen van pdf files welke een defacto standaard zijn voor documenten op het internet.

Antivirus programma's

zijn nodig om je computer virusvrij te houden. Laptops worden tegenwoordig vaak verkocht met een starter of volledige versie van een antivirus programma. Meestal Norton of McAffee.
Je zal zeker een antivirus programma nodig hebben. Let wel de starter programmas werken slechts voor een beperkte periode bv 60 dagen.
Als je ze daarna nog wilt gebruiken moet je een upgrade uitvoeren. Deze link leert je meer over antivirus programma's en hoe te upgraden.

 

Nero and PowerDVD

Als je een DVD RW hebt zou je waarschijnlijk een DVD brander programma erbij willen hebben en/of een DVD player. Vaak komen laptops met het Nero DVD brandprogramma, en PowerDvD voor het afspelen van DVD video en audio. Uiteraard kan voor het branden kan windows explorer gebruikt worden en afspelen windows media player. Maar de specifieke applicaties hebben extraatjes die windows niet heeft. Windows is vrij basic.