Logo

English

Home

Contact info

Internet

Shoppen

 

Internet Verbindingen

Er zijn verschillende internet-connectie-typen mogelijk voor eindgebruikers. Beneden heb ik een uiteenzetting van de meest populaire connectie typen in Suriname.

Dial up Internet via de PSTN (Public Switched Telephone Network) modem. Hierbij wordt een modem aangesloten op je telefoon netwerk en moet je in bellen elke keer als je op het internet wilt. Het tarief wordt per uur bepaald. Internet speed is hierbij altijd minder dan 56kbps. The dial up internet providers zijn CQ-link en Telesur.
Internet via de ADSL (Asynchronous Digital Subscriber Line). Hierbij wordt de telefoonlijn gebruikt om informatie digitaal te verzenden. Deze verbinding kan aleen op nieuwere lijnen worden aangesloten en kan snellere verbindingen creeren. Je betaalt hier per bandbreedte (download snelheid). De internet komt binnen via een splitter die een parallelle band creert op je telefoonlijn. Via de telefoonkabel wordt het dan binnengebracht op een router. Vanuit de router wordt het via een netwerk kabel op de netwerk adapter van jouw computer aangesloten. De modem van Telesur heeft vaak 4 of 5 uitgangen (poorten) waardoor meerdere computers en of printers tegelijk kunnen worden aangesloten.
Dezelfde verbinding kan ook op een wireless modem geplaatst worden waardoor je het via de wireless op je laptop kan ontvangen. De wireless modem is twee keer zo duur als de normale wired modem.
Wireless internet wordt geleverd door Parbonet. De gebruikte apparaten zijn een antenne die het signaal ontvangt, een modem die het ontvangen signaal omzet in data en een router die de internet IP-address omzet in een LAN range. Je computer of netwerk kan je via een netwerk kabel aansluiten op de router.
Wireless voor cellphones wordt geleverd door Telesur, Digicel en Icca. Deze connectie kan je ontvangen via cellphones met edge of via een edge modem. De edge modem stelt je in staat om vanuit elke locatie in Suriname een internet verbinding te hebben.

Telesur biedt HSDPA (High Speed Downlink Packet System). HSDPA is G3 technologie. G3 biedt een snelle verbinding van max 14 Mbps. De snelheid die Telesur biedt is tot nu toe is tussen 50 en 70 Kbps ongeveer als een dialup-verbinding. Telesur experimenteert met hogere snelheden.
In de handel zijn USB Edge Modems verkrijgbaar die je kan configureren om internet op je computer te ontvangen. De prijzen van wireless internet voor de edge modems zijn nog aan de hoge kant.

Telesur 1USD/24 uur
Digicel 5SRD/1MB wat betekend dat downloaden onmogelijk duur wordt.
Uniqa 3SRD/24 uur

Telesur setup
SMS NET ON naar 4006
Je krijgt een SMS die aangeeft dat je moet activeren
SMS A naar 4006 om de internet verbinding te activeren
en de configuratie worden automatisch opgestuurd en je kan je browser openen om te internetten.
Als je het wilt deactiveren
SMS NET OFF naar 4006
Als Telesur jouw Edge niet kan configureren dan moet je het als onderstaand zelf invullen
Profile name         teleg
APN                      static
                              win.teleg.sr
Access Nr             *99#
User Name           teleg
Password             teleg
Network Type      GSM
Band                     all bands

Digicel setup
Start het programma van de edge modem en klik op de “settings” icon
Uit de lijst die verschijnt kies je Suriname en klik op “Set default”
Stop nu je modem in de computer. Ga naar de ‘connect” icon en klik “connect”
De modem zal nu connectie maken met het Digicel netwerk. En je kan werken

Uniqa Setup

De Uniqa verbinding is heel simpel te maken. Het is beter om met de stick ook een SIM-card te bestellen en de winkeleigenaar te vragen die te plaatsen. Thuis aangekomen duw je de stick in je computer en laat je de automatische installatie lopen. Eerst wil je opwaarderen door op ‘account’ te klikken en in het venster op ‘Recharge’. vul in *191* dan de code op de belkaart en sluit af met #. Klik op Send. Nu je opgewaardeerd hebt klik je op ‘communications’ en stuur je een sms naar 9009 met de inhoud 3G 1D Wacht op antwoord en als je die ontvangt stuur je een reply met A Vervolgens klik je op connections, in het venster selecteer je UNIQA 3G Prepaid om vervolgens te klikken op Connect. De connectie wordt gemaakt en je kan Internet explorer of google chrome openen om te browsen.