logo

English

Home

Contact info

Internet

Shoppen

Internet Speed (ietsje technischer bekeken)

De snelheid en stabiliteit van jouw internet verbinding is vereenvoudigd gezien onder andere afhankelijk van de onderstaande factoren:
 
(1) de Bandwijdte De snelheid waarmee files gedownload of ge-upload kunnen worden. De bandwijdte wordt door de ISP bepaald.De prijs van een ADSL connectie is afhankelijk van de bandwijdte die je kiest.

(2) de echo speed De tijd benodigd om een echo signaal heen te zenden en terug te ontvangen. Hoe kleiner de tijd hoe sneller je kan browsen. De echo speed is afhankelijk van de download snelheid en alle voorkomende delays. Delays is oponthoud dat ontstaat als een signaal door een device of service heen moet.

(3) de DNS resolutie tijd De tijd benodigd voor een DNS server of de computer om
het IP-address van een site te achterhalen en door te geven.
Deze is ook bepalend voor de snelheid van het browsen.
In de Surinaamse situatie is het aan te raden om als forwarder 8.8.8.8 te kiezen
voor een vlotte resolutie. Deze is Google's DNS server
hosts files zijn files waarin internet sites gekoppeld zijn aan hun IP-adres. Als je het IP-adres van
een Site kent kan je die toevoegen aan de hosts-file om de resolutie te omzeilen
Check ook altijd of er virtuele loops zijn bij de DNS resolutie.
 
(4) Trippen van de router
De telesur router tripped weleens. Bij het trippen verlies je connectie totdat de router enkele seconden tot minuten later weer aanslaat. Meestal gaat het aanslaan automatisch, maar als dit niet gebeurt moet je de router resetten. Het frequente trippen kan komen door een slechte voeding, het overladen geraken door te veel data, het overheat raken van de router (slechte ventilatie), de aanwezigheid van de IPv6 protocol of door de kwaliteit van de router. Soms helpt het upgraden van de firmware ook, vaak niet. Soms helpt het uitschakelen van IPv6. Het antwoord van Telesur’s helpdesk was dat het een of twee keer trippen per dag verwachtbaar is, maar dat je het kan doorgeven als het vaker gebeurt. Aangezien de client geen rechten heeft om aan de router te sleutelen, wordt hun advies stipt opgevolgd. Bij een trippende router zie je dat het ADSL of internet lampje uitgaat en dan weer aankomt. Soms knippert het.
 
(5) Telesur subnet
Bij Telesur worden de externe (internet) addressen van een ADSL verbinding periodiek via een DHCP-server toebedeeld. Zodoende kunnen bij het afsluiten en aansluiten van nieuwe verbindingen de IP-addressen automatisch worden bepaald. Afhankelijk van welke IP-address wordt toegewezen aan jouw router zal je op een (virtuele) netwerk switch geplaatst worden. Het gebeurt weleens dat jouw IP-address in een subnet terecht komt die slecht presteert en dat hierdoor je verbinding gaat haperen. Een haperende verbinding is erger dan een langzame verbinding omdat je steeds weer connectie verliest. Werken met secure programma’s, is zeer moeilijk en praktisch onmogelijk. Let wel een haperende verbinding is niet hetzelfde als een trippende router. Bij een haperende verbinding blijft het internet of ADSL lampje branden. De connectie is dus goed maar er is geen bandwijdte dus geen internet.

 

 

Trace Route Parbo dan Tele
 
 
 
 
(6) Het aantal hops welke nodig zijn om de backbone van je ISP te bereiken is ook bepalend voor de verbindingssnelheid. Vooral secure programmas (https://) hebben last van teveel hops aangezien elke hop voor een delay zorgt.
 Voor zowel Telesur als Parbonet zijn er 9 hops tot de backbone. Ideaal is 3 of 4 hops.
 
 Een simpele ping –t google.com toont je hoe de resolutie over tijd verloopt
Onderstaand het voorbeeld van een haperende internet verbinding
 
Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation.
All rights reserved.
 
C:\Users\administrator>ping -t 200.1.213.22
 
Pinging 200.1.213.22 with 32 bytes of data:
Reply from 200.1.213.22: bytes=32 time=83ms TTL=120
Reply from 200.1.213.22: bytes=32 time=81ms TTL=120
Request timed out.
Request timed out.
Reply from 200.1.213.22: bytes=32 time=127ms TTL=120
Reply from 200.1.213.22: bytes=32 time=56ms TTL=120
Reply from 200.1.213.22: bytes=32 time=62ms TTL=120
Request timed out.
Reply from 200.1.213.22: bytes=32 time=138ms TTL=120
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Reply from 200.1.213.22: bytes=32 time=225ms TTL=120
Request timed out.
Request timed out.
Reply from 200.1.213.22: bytes=32 time=406ms TTL=120
Request timed out.
Request timed out.
Reply from 200.1.213.22: bytes=32 time=68ms TTL=120
Request timed out.
Reply from 200.1.213.22: bytes=32 time=112ms TTL=120
 
(6) Broadcasting op het locale netwerk
Broadcasting is het versturen van data dat door alle noden op een subnet ontvangen moet worden. Broadcasting leidt soms tot collisions die op hun beurt storingen veroorzaken op het netwerk. DHCP en NetBIOS gebruiken broadcasting en soms worden ook hubs (3COM hub oude netwerkhub) gebruikt in een netwerk die voor broadcasting en mogelijke storingen op het netwerk zorgen. In het UNDP netwerk is NetBIOS om deze redenen uitgeschakeld. DHCP is niet uitgeschakeld omdat management een functionaliteit eist die het werken van de client computers op andere netwerken mogelijk en makkelijk houdt. Er is als oplossing hiervoor voor automatische IP-adressen c.q. DHCP gekozen. Uitschakeling van DHCP zou betekenen dat de staff aangeleerd moest worden om haar TCP/Instellingen zelf te configureren.
 
(7) Physieke loops op het netwerk. Deze ontstaan als bij het invoegen van een hub er twee cables verbonden zijn tussen de hub en de main switch. Soms worden loops opzettelijk gecreerd en wordt de tweede geconfigureerd om redundancy te bereiken.
 
Als het internet verkeer slecht is voor een (1) client en niet voor anderen op hetzelfde subnet kan het liggen aan.
QoS
Quality of Service is het prioritariseren van verschillende internet transport typen. De router kijkt naar de poort waarop internet data wordt geplaatst en bepaald welk verkeer voorrang geniet. Vaak geniet bv VoIP een hoge prioriteit en e-mail een zeer lage prioriteit. VoIP heeft een hoge prioriteit nodig omdat bij elk verlies van connectie de verzonden data (eigenlijk) niet meer teruggehaald kan worden.
In sommige organisaties is VoIP verboden omdat het teveel voor chaos op het netwerk zorgt.
Erstaan VoIP - of Streaming applicaties (MediaPlayer, RealPlayer etc) open in memory.
On access scanning functionaliteit van je antivirus programma veroorzaakt latency
 
De fragmentatie van je disk.
Het gebruik van een proxy server.
Het type browser welke je kiest. Internet Explorer 9 is vlotter dan zijn voorgangers. Websites die je compleet vertrouwd kan je plaatsen in de ‘Trusted Sites’ category.
Via Tools > Options > Security. De security settings van trusted sites kunnenverderomlaag.
Google Chrome is ook heel vlot.
De website die je browsed. Als deze website een slechte of langzaam reagerende connectie heeft ben je niet geholpen.
Jouw internet speed kan getest worden op
http://speedtest.net/
en
http://www.internetfrog.com/mypc/speedtest/
InternetSpeed