logo

English

Home

Contact info

Internet

Shoppen

Internet Security

Enkele algemene security tips bij het gebruik van het internet.

De gouden regel. Elk password dat je op een computer gebruikt of gebruikt hebt is te achterhalen met simpele software. De cybercafe is de laatste plaats waar je je internet banking wilt doen of je VPN voor werk wilt accessen. Doe dit alsjeblieft, absoluut nooit, nooit, nooit.

Ook dit. Wissel nooit confidentiŽle informatie uit via de chat of dergelijke programmaís. Alle uitgewisselde informatie wordt ergens in een database bewaard en kan en zal op den duur door hackers achterhaald worden. 

Social Media programma's. Er zijn meer dan 200 verschillende social media programma's zoals facebook, msn, netlog en hives. Bij het werken met een sociaal programma zoals facebook of msn messenger. Houdt je profiel zo algemeen mogelijk, vooral geen passwords, credit card credentials e.d. Geef geen confidentiŽle informatie door via de chats. Doe dat apart over de telefoon of via je e-mail programmas.

In MSN messenger log je in met een passport. Dit betekent dat je dezelfde credentials gebruikt als die van je eventuele hotmail account. Voor alle andere social media webprogrammas raad ik het sterk aan om een andere password te gebruiken dan die van je  e-mail account. Je moet daarmee voorkomen dat je password ergens in een database van een webprogramma opgeslagen zit te wachten om gehackt te worden. Verander ook voor de zekerheid regelmatig alle passwords welke je op het internet gebruikt. Gebruik hiervoor liever een uitspraak dan een woord en pas het aan met characters. Bv @iTek1F@2

Via je foto kan het IP-address van je router achterhaald worden, dus het plaatsen van een foto in je online profiel is niet aan te raden.

Als je een uitnodiging krijgt via je hotmail om een persoon aan je facebook, msn of andere vriendenkring toe te voegen. Doe dit nooit rechtstreeks via die link. Log in, in jouw social network programma en voeg de persoon daar toe. De link kan je naar een gevaarlijke site brengen waar je gehackt wordt of waar je computer beladen wordt met virussen.

Tijdens het chatten kan je files ontvangen van je chat buddy. Echter kunnen de files ook opgevangen veranderd en doorgestuurd worden door een hacker. Check altijd de extensie van je files. Een document kan nooit de extensie exe, vbs of bat hebben. Die extensies zijn voor applicaties of virussen. Een naam zoals nicepicture.jpg.exe wordt vaak door de default instelling van je computer als nicepicture.jpg getoond. Om de extensie te zien moet je even over de file staan met je cursor waardoor de volledige naam zichtbaar wordt.

Als je online gaat kopen met je credit card zorg ervoor dat je alleen bestellingen doet op websites die https:// voor zich hebben in plaats van http://. De browsers voor het uitzoeken van je product mogen wel http:// browsers zijn maar het moment van bestellen moet er https:// staan. Dit zijn websites die SSL gebruiken als protocol en als er geen melding komt dan betekent het dat ze staan geregistreerd bij een van de trusted Root Certification authorities en dus makkelijk te achterhalen zijn.

Onderzoek ook contact gegevens van de website en zie als ze een straatadres hebben die klopt. Dit kan je in een online gids van het land via google.com checken.

Downloaden van muziek e.d.                                  http://www.beemp3.com  kan gebruikt worden voor het gratis downloaden van muziek. Zo heb je ook http://www.thepiratbay.org en andere websites. Er zijn ook andere sites. Het downloaden van gekraakte music, videos en applicaties kan een security risk betekenen, aangezien ze vaak als Trojan horse gebruikt worden om access te krijgen tot je system. Vaak is jouw systeem niet eens het einddoel maar slechts een tool om andere systemen te bereiken zich vermommend als jouw systeem. Hierdoor kan je geblacklist worden waardoor e-mail door jouw gestuurd als spam wordt gezien door een organisatie Baracuda http://www.barracudanetworks.com/ns/?L=en die met verschillende antivirus programmaís en websites samenwerkt om spammen tegen te gaan. Als je geblacklist staat moet je bij Baracuda terecht om van de lijst afgehaald te worden. Dit proces kan langer dan een maand duren. Soms zit er ook ordinaire malware in deze downloads waardoor je systeem geÔnfecteerd raakt.

Windows updates                                                                               Windows updates zijn belangrijk om de security van je computer op te krikken. Zorg dan ook om zo frequent mogelijk je systeem te updaten. Updaten van windows is belangrijk omdat meestal functionaliteit wordt bijgeschaafd en de laatste threads hiermee geblokkeerd worden. Bijvoorbeeld kan het gebeuren dat er kleine foutjes in de applicaties zijn geslopen waardoor windows onder bepaalde omstandigheden foutieve handelingen pleegd of bepaalde applicaties vb taskmanager etc helemaal niet werken. Door actieve code aan te passen kunnen deze probleempjes worden weggemaakt. Daarnaast heeft windows ook ingangen waardoor je de actieve code kan aanpassen. Door deze ingangen (bugs of backdoors) af te sluiten wordt de kans op hacken verkleind.

Zip&Password: Als je een confidentiŽle file gaat zippen om het via mail of dergelijke te versturen. Plaats een wachtwoord erop en laat de persoon via telefoon weten wat het wachtwoord is om het te openen.In windows xp gaat dit als volgt. Rechts klik op de file en kies send to zipped folder.
Dubbel klik op de zipped folder om het te openen.
klik nu rechtsboven op file > add a password
In windows 7 kan je geen password plaatsen op gezipte files en folders.Je kan hiervoor dan winrar gebruiken.

Winrar kan je downloaden van
http://www.win-rar.com/download.html
Om een password toe te voegen in winrar ga je als volgt te werk.      Rechts klik de file en kies add to archive.
In de windows klik boven op de 'Advanced' tab.
Kies onderin voor set password.
Vul de password tweemaal in en klik OK.

Certificates is ook een manier om informatie welke je via internet verstuurd te beschermen. Digital signature verzekerd de ontvanger dat de ontvangen file komt van een jou. Dit komt omdat hij op zijn computer de Digital authorities heeft zoals Thawte, Verisign en Microsoft. Deze organisaties kunnen na een onderzoek vaststellen dat jij een betrouwbaar persoon of van organisatie bent en verschaffen je tegen een fix bedrag een digital certificate waarmee jij jouw informatie kan beveiligen op een zodanige manier dat elke computer het accepteert als te zijn afkomstig van jou. Als iemand deze informatie veranderd zal de digital certificate dat ook aangeven.            Als je via het internet zaken doet met een organisatie, moet je eerst checken of ze een digital certificate hebben. Dat zie je aan de https://voor de url. Als ze die hebben en de computer geeft geen waarschuwing omtrent de digital certificate dan is het meestal wel veilig zaken te doen. Zorg ook dat je genoeg informatie verzameld over het bedrijf zoals adres, contact personen en telefoon nummers.

Reageer niet op aanbiedingen vanuit het internet om je computer te scannen op virussen. Zie onderliggend plaatje. Bij het clicken waar dan ook wordt je naar een site gebracht waar virussen of hacking tools op je computer worden geÔnstalleerd waardoor je verder van huis bent.

antivirus02

Of de volgende pop up

antivirus02

Trek je kabel eruit.

In Internet explorer > tools > security > restricted sites kan je de urls beginnen toe te voegen.

Dan kan je via Ctrl+Alt+Delete de taskmanager openen > applications >click op de website > go to process > delete. Doe hierna een antivirus quick scan.

Run van tijd tot tijd ook een full scan om ook virussen die zich schuil houden te ontdekken. Check je antivirus regelmatig als het geupdate moet worden.